De Labbekak

Labbekak

“Wat is die vent toch een vreselijke labbekak,” zegt mijn vader over een man die de sportkantine uitloopt. Ik ben zestien en hoor voor het eerst van mijn leven het woord labbekak. Ik vind het een fantastisch woord. Al weet ik niet wat het betekent.
“Waarom is die vent een labbekak?” vraag ik.
Heeft het iets te maken met z’n vieze haar, heeft de man net een slechte wedstrijd gespeeld of heeft ‘ie zweetvoeten?
“Moet je kijken,” zegt mijn vader met opgetrokken neus. Ik kijk en zie hoe de man openlijk flirt met andere vrouwen dan de zijne. Zijn hand streelt langzaam ruggen, zijn vingers halzen en zijn ogen fonkelen. Speels, maar beslist.

Een maand later zijn ze uit elkaar; zijn vrouw heeft de knoop doorgehakt. De relatie bleek al jaren in vervallen staat te verkeren en het geflirt forceerde het einde waar de man zelf niet voor durfde te zorgen. Gatsie, wat laf.
Ziehier, dit is de labbekak.

De jaren hierna, evolueerde de labbekak. Met de komst van de mobiele telefoon, had ‘ie ineens talloze, nieuwe labbekakkerige opties om een einde aan een relatie te maken. Toen ik zelf iets in de liefde ging doen, vanaf mijn 20e ongeveer, kwam ik deze nieuwe labbekak in het wild tegen. Veelvuldig. Een labbekakken top vier is op zijn plaats.

Op nummer 4. De jongen die me na een maand daten, het volgende whatsappte.
“Ik vind je echt heel leuk. Maar het was natuurlijk net uit met mijn vriendin, dat wisten we en je bent gewoon te leuk voor de rebound. Ik wil je niet als rebound. Ik wil ermee stoppen.”
Tja. Wat doe je daaraan? Niks. Je gelooft het, je zegt dat je het snapt en je huilt een beetje. Je kiest ervoor om het als compliment te zien. Tot je erachter komt dat hij drie maanden later weer aan de vriendin is. Goh. Leuk. En dan denk je: heeft er iemand een rebound voor mij?

Op nummer 3. Een jongen waar ik in december een paar dates mee had, maar die niks van zich liet horen de week rondom 31 december. Op 2 januari kreeg ik een sms.
“Sorry dat ik niks van me heb laten horen. Stom. Ik zweer je dat je op de lijst stond van mensen die ik met Oud en Nieuw een berichtje wilde sturen.”
Au. Ik had er toen al mee moeten stoppen. Maar dat deed ik niet en daarom staat hij nog een keer in de lijst.

Op nummer 2. De jongen van nummer 3.
Weer een sms. “Ik weet dat ik je nu al een paar dagen niks heb gestuurd en dat wil ik goed maken door het uit te leggen. Ik vind je echt een leuke meid en vind het gezellig om bier met je te drinken, maar ik heb niet de behoefte om daarna met je te zoenen (enzo). Dus wat denk je, gewoon een biertje als vrienden de volgende keer?”
Een simpele “ik vind je leuk, maar mis de vonk”, had genoeg geweest. Vooral door de ‘(enzo)’ ben ik door de grond gegaan.

Op nummer 1. Na twee maanden lief bij elkaar logeren, werd ik gebeld.
“Ik denk dat we gewoon niet bij elkaar passen. We moeten er een punt achter zetten.”
– “Maar… ik ben morgen jarig.”
“Shit. O ja, eh… dan heb ik niks gezegd.”

De labbekak. Meestal is het een man, soms is het een vrouw. Soms word je zelf een labbekak. Niet zo lang geleden, had ik een paar afspraakjes met een lieve jongen die Spa rood dronk. Hij was ook nog eens leuk en grappig, maar ik voelde ‘het’ niet. Hij zag ons al met grijs haar en de kleinkinderen op schoot aan bubbelwater zitten, dat voelde ik gewoon. Maar ik voelde het niet en kon het niet vertellen, wilde zijn hart niet breken. Dus ik smste niet terug toen hij me een bericht stuurde. Ik belde niet terug toen hij belde. Laf was het. Op een gegeven moment gaf hij het op. Dat is nu vier maanden geleden. Toen ik afgelopen vrijdagnacht aangeschoten door de stad liep, kwam ik hem tegen. Hij liep over de stoep mijn richting op, ik wist niet wat te doen en ongemak maakte zich van mij meester. Door het ongemak deed ik iets debiels. Ik deed mijn ogen dicht en liep zeker tien meter zo door, om oogcontact te vermijden. Toen ik mijn ogen open deed, was hij weg.

En dan ben je ineens niets beter dan de man met vies haar bij de sportkantine of dan de jongens van hierboven. Ik ben de ultieme labbekak en haal mijn neus op voor mezelf. Sorry, echt sorry, lieve jongen; als ik je de volgende keer zie, trakteer ik je op een groot excuus met Spa rood. En jongens 4, 3/2 en 1, ik begrijp jullie nu ook. Ongemak is a bitch. Slecht nieuws brengen wil niemand. Dus ik vergeef het jullie. Voor nu. Omdat ik mezelf wil vergeven. Maar labbekakkerig gedrag moet niet kunnen. Ik stop er nu mee. Ik beloof het. Beloven jullie het ook?

13 reacties

 1. Diana Chin-A-Fat

  Hoi!

  Ik ben vreselijk nieuwsgierig; heb jij misschien al auditie gedaan voor de Topklas van SKVR? Ik hoop ontzettend dat je meedoet☺.

  Vriendelijke groet,

  Diana Chin-A-Fat
  Coördinator SKVR Schrijven

  SKVR Rotterdam Centrum
  Aert van Nesstraat 45
  3012 CA Rotterdam
  E-MAIL: d.chin-a-fat@skvr.nl
  TEL: 010-2718356
  AANWEZIG: maandag (9.00u-17.30u), dinsdag (9.00u-17.30u), donderdag (9.00u-13.00u)

 2. Judithinchina

  Ik ken het woord labbekak alleen uit Jan Jans en de Kinderen, in een strip waarin Jan geen actie durft te ondernemen bij een aantrekkelijke bloemenverkoopster. En dat terwijl hij met Jans getrouwd is. De labbekakken zelf interpreteren de term dus wellicht iets anders. Of Jan komt niet uit Rotterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.