Vouwen of proppen

Vouwen of proppen

In het begin van je leven zijn je wc gewoontes gemeengoed. Er wordt aan je kont geroken, men bespreekt de kleur van je urine en er wordt grondig geveegd tussen je billen. Een paar maanden later wordt er aan je gevraagd of je ‘poep moet doen’ en dan schuiven er mensen een potje naar je toe. Er wordt gekeken hoe je op het potje gaat zitten, soms wordt een foto van de inhoud van je potje op Facebook gezet. Nog later leer je zelf hoe je het beste je billen af kunt vegen. En dan, volgens mij ben je dan ongeveer vier, is het afgelopen met het publiek bespreken van wc gewoontes. Althans, dat dacht ik.

De afgelopen week ben ik erachter gekomen dat er een tijd aanbreekt, wanneer er weer wordt gevraagd of je ‘poep moet doen’. Het gebeurt wanneer je gaat samenwonen. Met twee vrienden en een vriendin was ik een weekje op vakantie. We zaten in een huisje en ondernamen niet veel. We deden spelletjes, dronken wijn, liepen over het strand, lazen een boek, dronken bier en keken tv. Samenwonen voor een week. Ik vond het leuk. Op de eerste dag van onze vakantie, kondigde ik tijdens een gesprek aan dat ik naar de wc moest. (Geen idee waarom, maar ik had nog nooit samengewoond, dus ik kende de regels niet.)

“Moet je poepen?” vroeg een vriend.
“Wat zeg je?” vraag ik.
“Of je moet poepen.”
“Hoezo?” Is dit een strikvraag? Is dit een grap? Is dit serieus?
De vrienden lachen. Ik had het gevoel dat dit uitlachen was, maar dat kon aan mij liggen.
“Wil je dat nou niet zeggen,” vraagt de vriend, “of je moet poepen of niet?”
“Nee. Dat zeg ik niet. Waarom zou ik dat zeggen? Waarom wil je het weten?”
“Ik heb net beneden gepoept, dus als jij ook moet, moet je ook beneden,” zegt hij. “Want dan hebben we boven nog steeds één wc die niet stinkt.”
Ik loop rood aan en ga netjes naar beneden om te doen wat ik moet doen.

“Vind je het zo vervelend om over poep te praten?” vraagt de vriendin.
“Nou. Wil je niet steeds het woord ‘poep’ gebruiken,” zeg ik.
De vrienden lachen me uit, het is nu heel duidelijk.
“Ben ik preuts omdat ik niet over een grote boodschap wil praten?” zeg ik. “Het is toch niet een heel interessant onderwerp jongens?”
De drie zeggen dat het wel een heel interessant onderwerp is. En een grote boodschap moest ik gewoon poep noemen. Ze vertelken me dat het hartstikke normaal is om je wc gewoontes te bespreken, ik zou er vanzelf wel achter komen als ik ging samenwonen. Deze vrienden hebben al eens samen gewoond of doen dat nu nog. Als je samenwoont, zeggen ze, kom je er niet onderuit: dan weet je wanneer iemand aan de diarree is en hoe dat spettert of hoe dat ruikt. Je weet of diegene veel toiletpapier gebruikt of weinig juist en als de enige wc in huis in de badkamer is en de een staat onder de douche en de ander moet heel erg, ja, dan gebeurt het dat je poept waar die ander bij is, ja. Dit leek mij al heel gênant en iets wat een nachtmerrie is. De echte nachtmerrie bleek het sluitstuk van het gesprek; een discussie over de perfecte drol, waar ik niet verder over uit zal weiden.

“He, maar nu ben ik nieuwsgierig,” zegt de vriendin, “ben jij een vouwer of een propper?”
Ik trek mijn wenkbrauwen op van onbegrip.
Ze legt uit. “Als je ‘een grote boodschap’ hebt gedaan en je veegt je billen af, vouw je dan het toiletpapier of prop je het?”
“Hoezo?” vraag ik.
“Dat zegt wat over je.”
“Ik prop het geloof ik.”
“Dat dacht ik wel.”
Met een begrijpelijke, doch zorgelijke frons wordt er naar me geknikt.
“Is dat heel erg?” vraag ik.

De vrienden doen het verschil tussen een vouwer en een propper uit de doeken. En ik vraag me af of er ergens een Facebook pagina is voor samenwonenden en hun wc gewoonten, want serieus, ik had er nog nooit van gehoord Een vouwer is iemand die keurig zijn wc papiertjes vouwt, dat is logisch. Maar je kunt een parallel trekken naar wat voor soort persoon hij of zij is. Een vouwer zit rustig op de wc, neemt tijd voor het bezoek en staat ook zo in het leven. Het is een ordelijk iemand, niet chaotisch, niet gehaast. Een propper daarentegen geeft een ruk aan de rol, duwt wat papier tot een prop en veegt zo snel mogelijk zijn of haar kont af. De propper is een druk of chaotisch iemand, vindt het moeilijk zich te ontspannen en gebruikt zijn of haar tijd op de wc zo efficiënt mogelijk. Het liefst wordt er tijdens het toiletbezoek nog een mail gestuurd.
“Ik denk dat jij deze week moet gebruiken om te ontproppen,” zegt de vriendin. En het klinkt nog logisch ook. Ik stuur veel te vaak mailtjes op de wc.

De rest van de week blijven de poepgesprekken. Juist omdat ik er niet zo goed tegen kan, denk ik. Ik probeer mee te doen (ook al moet ik soms bijna kotsen), ik probeer te ontpreutsen (want als ik ga samenwonen, moet ik er klaarblijkelijk toch aan). En ik probeer te ontproppen. Secuur vouw ik de velletjes wc papier, heel veel velletjes omdat ik anders bang ben dat mijn hand er doorheen komt. In mijn tijd als propper was ik daar nooit angstig voor. Poepen was deze week niet heel relaxed, maar aan het einde van de vakantie kan ik wel beter omgaan met gesprekken over wc gewoontes. Ik heb mezelf echter niet kunnen transformeren tot een vouwer, ik blijf chaotisch en druk en ben ongelukkig op de wc als vouwer. Dus ik besluit: ik ben een propper in hart en nieren en dat is prima. Nu ik er over nadenk, de man met wie ik ga samenwonen, moet ook een propper zijn, dat lijkt me fijn. En ik wil met deze propper alleen ergens wonen in een huis dat een gescheiden wc en badkamer heeft. O ja. En hij mag me niet vertellen wat zijn perfecte drol is. Anders gaan we latten.

PS. Zin gekregen in meer poep- en plashumor? Lees dan heel gauw Tarrel!

13 reacties

 1. Wencke

  Als licht ongeduldige chaoot stuur ik regelmatig e-mail vanaf het toilet, maar vind het wel fijn om het papier op te vouwen. Een vouwer, maar met de mentaliteit van een propper dus.

 2. Elsa

  Hier nog een vouwer, volgens mij zijn we in de meerderheid.
  Die toiletpapiergewoonte heb ik trouwens zo van mijn ouders geleerd, is dat niet een logische verklaring waarom de ene vouwt en de ander propt?

 3. Barry Collignon

  Om nog wat dingen te verklappen. 90% van de vrouwen hangt de wc rol op met het blaadje naar de achterkant. Echter het grootste gedeelte van de mannen hangt de rol op met het blaadje naar de voorkant.

  Onderzoek het maar en je zult zien dat ik gelijk heb.

  O ja, en propper natuurlijk. Chaos!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.